reklama

Mezinárodní letiště v Denpasaru, metropoli ostrova Bali, kam každoročně přijíždějí miliony turistů, funguje zatím bez omezení. Letištní úřady ale uvedly, že situaci pečlivě sledují a nevylučují, že bude nutné letiště v příštích dnech uzavřít.

V neděli registrovaly indonéské úřady 34.000 evakuovaných. "Počet evakuovaných lidí už dosáhl 48.540," oznámil na dnešní tiskové konferenci mluvčí úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho s tím, že v ohrožené zóně žije 62.000 lidí.

"Pořád jsou lidé, kteří evakuaci odmítají. Jedním z důvodů je, že stále nedošlo k erupci sopky, další důvod je, že mají obavy o dobytek," prohlásil Nugroho. Podle agentury AFP bylo z okolí vulkánu evakuováno také 2000 krav.

Již v pátek úřady vyhlásily v oblasti nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru sopky. Lidé, kteří museli opustit svůj domov, byli převezeni do provizorních přístřešků zřízených ve školních tělocvičnách, sportovních centrech a na dalších místech. Mluvčí úřadu pro řešení katastrof dnes uvedl, že činnost sopky Agung vstoupila do "kritické fáze".

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z resortu Relax na severovýchodním pobřeží Bali, který hojně navštěvují čeští turisté. Český zastupitelský úřad v Jakartě doporučuje turistům na Bali, aby se vyvarovali vstupu do evakuovaného perimetru kolem kráteru sopky a aby sledovali aktuální vývoj situace prostřednictvím místních médií a informací místních úřadů.

Výška sopky Agung činí 3031 metrů nad mořem. Série erupcí mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.