reklama

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí řekl, že Írán "na žádost irácké vlády uzavřel pozemní i vzdušnou hranici" s iráckým Kurdistánem.

Turecko, které má vlastní silnou kurdskou menšinu, uvažuje o uzavření vzdušného prostru i hraničního přechodu do severního Iráku. Řekl to dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ankara chce nyní posílit vztahy s Bagdádem. Yildirim řekl, že Turecko bude v otázce hraničních přechodů, letišť a obchodu s ropou v iráckých kurdských oblastech považovat za jedinou právní autoritu vlády v Bagdádu.

Yildirim dále uvedl, že Bagdád už požádal Turecko o uzavření vzdušného prostoru i hraničního přechodu do Kurdistánu. Podle svědků, na něž se odvolávají agentury, je přechod zatím otevřený v obou směrech, ale Turecko na něm už ráno zpřísnilo kontroly. Yildirim řekl, že Turecko zareaguje, pokud bude turecká menšina v Iráku vystavena útokům, nebo pokud bude čelit problémům na hranici.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim referendum o nezávislosti iráckých Kurdů odsoudil. "My uznáváme pouze jednotný Irák a odmítáme vše, co vede k rozdrobení Iráku. Referendum odsuzujeme a neuznáváme, to jsem také včera (v neděli) řekl iráckému ministrovi zahraničí," sdělil Mualim. Syrští Kurdové v neděli uspořádali ve svých regionech na severu Sýrie první část z třífázových voleb. Mají vyústit v ustavení parlamentu a vlády v kurdských oblastech. Syrští Kurdové ale tvrdí, že o nezávislost neusilují a že chtějí zůstat součástí decentralizované Sýrie.