Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa prožívá novou vlnu teroru. Proč právě útoky kyselinou?

Britská policie, ilustrační fotografie
Britská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Londýn - Kyselinu už nevyužívají jen méně civilizované kultury jako nástroj k pomstě ze cti, množí se jako zbraň i mezi pouličními gangy v Londýně. Zločinci si kromě snadné dostupnosti vychvalují i útok z větší vzdálenosti, kyselina zasáhne větší prostor a její ničivost je maximální.

Kyselinu zločinci upřednostňují před noži z toho důvodu, že se dá snadno ukrýt, nebo protože nepotřebujete mít větší sílu. Jermaine Lawlor, který v minulosti byl znám jako pouliční rváč, ale nyní pracuje v centru pro mládež, kde se snaží pomoci dětem z problematického prostředí, vysvětluje, že kyselinu často naplní do uzavřených lahví na tekutiny a policisté pak nemají šanci při namátkových kontrolách látku odhalit.

Na víně jsou také britské zákony, které odsuzují při útoku kyselinou na 6 měsíců, zatímco při použití nože si odsedíte až čtyři roky. To podle Lawlora není vůbec spravedlivé, protože oběti jsou mnohdy postižené do konce života, což dokazuje i víkendový útok patnáctiletého mladíka, který zranil šest lidí po vystříknutí škodlivé látky.

"Kyselina i nůž jsou snadno dostupné, ale v případě útoku nožem se musíte dostat do osobní blízkosti oběti, která se může bránit," řekl Lawlor.

Pracovník s problematickou mládeží by proto uvítal, kdyby se zpřísnily tresty za útoky kyselinou. "S nožem můžete člověka i zabít a pošlou vás na roky do vězení, úmrtí se u kyseliny většinou nestává, ale oběť je poznamenaná po zbytek života, šest měsíců je příliš mírný trest," řekl Lawlor.

Statistika poukazuje na to, že za poslední tři roky se útoky se škodlivou látku minimálně zdvojnásobily v ulicích Londýna.

Témata:  Londýn gangy policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy