Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii se zajímají o českou politiku: EU čelí nové hrozbě, bude jí vítězství Babiše ve volbách

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Praha - Britský bulvární server Express píše o nové hrozbě pro Evropskou unii. Tou by mělo být vítězství euroskeptika Andreje Babiše (ANO) ve sněmovních volbách v Česku. Pro Brusel by to podle euroskepticky naladěných Britů mohla být "drtivá rána".

Andreje Babiše už zase propírá zahraniční tisk. Tentokrát si ho vzal na mušku britský bulvární Express, který o něm hovoří jako o hrozbě pro Evropskou unii (EU). Deník píše, že třiašedesátiletý bývalý ministr financí zaujal silnou pozici proti tomu, co považuje za stále rostoucí moc EU, a nyní se zdá, že se stane lídrem České republiky. 

"Nechceme tady euro, dalo by to Bruselu další prostor pro vydírání," cituje Express slova šéfa hnutí ANO. Britové, kteří sami odcházejí z Unie, nicméně zmiňují také výhody, které má Česko z členství v organizaci. "I přes výhody, které zemi členstvím v EU plynou a přes to, že jde o nejbohatší zemi z bývalého sovětského bloku a co do životní úrovně země předstihuje Řecko a Portugalsko, většina lidí je silně naladěna proti zásahům EU," píše bulvár. 

Deník také cituje českého právníka Pavla Ricku, který říká, že mu "EU nepřináší nic" a že je vedena "politiky s velmi socialistickým smýšlením". Volební průzkumy dávají zatím největší šance Andreji Babišovi, který vstoupil do světa politiky v roce 2011 založením hnutí ANO. Popularitu si získal zejména vykreslením tradičních stran jako těch nekompetentních a zkorumpovaných. 

Babiš podle deníku zůstává populární i přesto, že má na krku potenciální střet zájmů, kdy má vliv na zemědělství, chemický průmysl, dvoje české noviny či restauraci ve francouzském městě, která je oceněna dvěma michelinskými hvězdami. I skandál okolo možného dotačního podvodu na Čapí hnízdo Babišovi neubírá voliče. 

Express vyjmenovává priority hnutí Andreje Babiše, které zahrnují větší aktivitu NATO v obraně vnější unijní hranice, ponechání si vlastní měny koruna a nepřijímání jednotné evropské měny euro nebo vytvoření detenčních center pro imigranty v Tunisku a Turecku. 

Hnutí ANO prý sbírá voliče napříč politickým spektrem, kteří tak odcházejí od tradičních partají. Deník však zmiňuje, že i proevropsky naladění sociální demokraté oponují unijním politikám v oblasti uprchlíků a jejich podpora přijetí eura je vlažná. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek slíbil, že po volbách by se měla vláda zabývat narovnáním rozdílu mezi Českem a bohatším Německem, až poté bychom se měli začít bavit o přijetí eura. 

"Rozhodující vítězství ANO by mohlo zakořenit protiunijní názory mezi Čechy v době, kdy klíčové země EU, jako je Německo a Francie, diskutují o vícestupňové Evropě, přičemž hlavní členové se budou snažit o větší integraci," doplňuje Express. 

Témata:  Andrej Babiš EU Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy