reklama

Macron se vyslovil pro boj proti sociálnímu dumpingu v EU, a to i směrnicí o vyslaných pracovnících. Navíc by se podle Macrona měly sladit daně z příjmu právnických osob stanovením rozmezí sazeb do roku 2020, což by byla podmínka pro přístup členských států k unijním fondům na podporu soudržnosti. Mělo by se tak zabránit tomu, aby se strukturální fondy vyplácené unií používaly na podporu dumpingu mezi zeměmi. 

Ve svém projevu také připomněl sjednocení Německa jako příklad pro sjednocování Evropy. Vybídl k uplatnění "šesti klíčů" k nové demokratické, jednotné a svrchované Evropě, místo dosavadní slabé, pomalé a neefektivní unie. Reformy by měly zahrnout společnou strategii a užší spolupráci ve sféře bezpečnosti, obrany, rozvědek, justice i migrace, ale i hospodářské a ekologické faktory.

"Přeji si spustit projekt zdanění finančních transakcí. Dnes tuto daň uplatňují jen dvě země: Francie a Británie," řekl s tím, že by si přál rozšíření této daně na celou EU, přičemž výtěžek by měl pomáhat rozvoji, jako dalšímu klíči suverenity.

Evropa by také měla být průkopníkem ekologické transformace dopravy, bydlení a průmyslu, k čemuž by mělo napomoci zavedení spravedlivé uhlíkové daně, jakkoli Macron připustil, že to nebude hned. Podle Macrona by měla být během dvou let založena evropská agentura pro inovace. Žádal i vytváření "evropských šampionů" v transformaci na digitální ekonomiku. "Digitální jednotný trh je příležitostí k ochraně ekonomických dat našich podniků," uvedl Macron. V digitální Evropě by také měla být přidaná hodnota daněna tam, kde vzniká, a tak by měla být i lépe chráněna autorská práva.

"Evropa musí být průmyslovou a finanční velmocí," zdůraznil prezident. Hlavní sázku vidí ve snížení nezaměstnanosti, která v eurozóně postihuje pětinu mládeže. Eurozóna by podle něj měla hospodářsky konkurovat Číně a Spojeným státům. K tomu potřebuje "silnější rozpočet", ministra financí a demokratickou kontrolu.

"Teď ještě zbývá přesvědčit Německo," poznamenal o prezidentových plánech list Le Figaro. Uvedl také, že Macrona od zvolení neopouští štěstí v podobě příznivých hospodářských ukazatelů, což by mu mělo umožnit dodržet sliby snížit daně, aniž by se neúměrně zvýšil deficit rozpočtu.