Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armády, jak je neznáte. Které jsou nejčastějšími vítězi válek?

Dnešní moderní armáda sází hlavně na technologii, ilustrační foto.
Dnešní moderní armáda sází hlavně na technologii, ilustrační foto.
Foto: Army.cz

Velikost, ale hlavně síla armády hrála v minulosti i dnes velkou roli. Země může být sebevíc civilizovaná, mezi svými občany mít ty nevětší umělce a filozofy, ale bude vždy ohrožená bez vlastní obrany. Toto heslo razí i Švýcarsko, které se drží na neutrální půdě. Podle anglického hesla „neutral but heavily armed“ mají na svou velikost nesmírně silnou spolkovou armádu určenou pro případnou vlastní obranu. The National Interest přišel s žebříčkem armád, které jen tak něco nepokoří.

1. Římská říše

Římská armáda dobyla západní svět během několika století. Její výhodou byla velká houževnatost a setrvačnost, se kterou vojáci bojovali do posledního dechu i ve zdánlivě prohrané bitvě. Jako příklad můžou sloužit Punské války, kde Římané byli v nevýhodě, co se geologie i technologických znalostí týče. Římští vojáci byli velmi odhodlaní, chudí dostali plat, bohatí prestiž a vláda těžila z bezpečnosti své země.

2. Mongolská říše

Mongolská armáda čítala na počátku 13. století asi milion vojáků a dokázala si rychle podmanit velkou část Euroasie včetně dnešního Ruska, Číny nebo Blízkého východu. Mongolové těžili z vysoké mobility a vytrvalosti, byli zvyklí na kočovní způsob života a k životu potřebovali prakticky jen své koně. Ti zajišťovali rychlou přepravu, ale také jídlo. Každý jezdec měl k dispozici až čtyři koně a dokázali perfektně střílet z luku i za jízdy.

3. Osmanská říše

Osmanská armáda v dobách největšího rozmachu podmanila většinu státu na Blízkém východě, Balkánu či severní Africe. Neubránili se ani křesťané, ani muslimové. Na několik století byla prakticky jediným politickým hráčem v regionu. Rozhodující byla pro ně technologie, využívali dělostřelectvo, které bylo proslulé po celé Evropě. V roce 1453 obléhali a nakonec i dobyli Konstantinopol. Spolehnutí bylo i na jejich oddíl janičárů, což byli vybraní vojáci nejvyšší kvality a kázně, v 16. století se jim mohla rovnat jen málokterá pěchota.

4. Nacistické Německo

Po první světové válce šokovala starý kontinent armáda, která dokázala během krátké doby dobýt většinu střední a západní Evropy. Inovativní přístup s využitím nových technologií ve zbrojení a komunikaci v kombinaci s rychlostí a momentem překvapení zparalyzoval celý svět. Němečtí vojáci byli nesmírně odhodlaní v porovnání s okolními státy, které se ještě vzpamatovávaly z hrůz předchozí války.

5. Sovětský svaz

Především Rudé armádě vděčíme za porážku německé pěchoty během druhé světové válce. Bitva u Stalingradu je všeobecně uváděna jako hlavní obrat v konfliktu, kdy obávaní nacisté museli přijmout porážku. Říká se, že Stalinovo vojenské vedení bylo naprosto katastrofální, přesto zůstala sovětská armáda mezi těmi nejlepšími. V minulosti sázela hlavně na hojný počet, v dnešní době je to už spíše o technologii a nesmíme zapomenout ani na početný arzenál jaderných hlavic.

6. Spojené státy Americké

Zajímavostí je, že americká ústava přikazuje Kongresu mít připravené námořnictvo, ale pěchota se rozšiřuje podle potřeby. Spojené státy byly tomuto modelu vždy věrné, během druhé světové válce rychle zvedla počty vojáků, ale poté zase zmenšila své stavy, a to i v době studené války. Americká armáda i přesto zůstává velice efektivní, nesázela tolik na hojný počet, ale využití špičkové technologie a spojení pozemních sil s podporou námořnictva a vzdušných náletů. Není divu, že v době studené války mohla být pro Sovětský svaz účinným protipólem.

Témata:  armáda USA Ruská armáda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.