reklama

Sadiq Khan obvinil Donalda Trumpa z toho, že používá stejný jazyk jako Islámský stát. Poukazuje na to, že šéf Bílého domu „hraje svou hru" přijetím rétoriky střetu civilizací, kterou často používá právě tato teroristická skupina, uvádí server The Guardian.

Na konferenci labouristů v Brightonu muslimský starosta Londýna řekl, že je „neochotným účastníkem" v pokračujícím nepřátelství mezi ním a americkým prezidentem. Khan jasně řekl, že byl uražen Trumpovou výzvou k zákazu vstupu muslimů do USA a následným tvrzení, že on osobně bude mít od Trumpa výjimku.

„Moje reakce nejprve byla: 'Nejsem výjimečný'. A pak také: 'Přemýšlejte o tom, co říkáte'. Protože to, co říkáte, není nijak odlišné od toho, co říká Daesh neboli tzv. Islámský stát,“ vzkázal Trumpovi Khan. „Oni říkají, že existuje konflikt civilizací, že není možné být muslimem a zároveň obyvatelem Západu. A že nás Západ nenávidí. A vy neúmyslně hrajete jejich hru, pomáháte jim.“

V rozhovoru s šéfredaktorkou Guardianu Katharine Vinerovou pak Khan vyzdvihl přínos amerických muslimů, včetně studentů, umělců a politiků. Řekl také, že Trumpův zákaz cestování z mnoha zemí s muslimskou většinou vyvolává v souvislosti s islámským náboženství „špatný dojem". „Jsem západní člověk, ale také velmi pyšný muslim. Jsou tu ale někteří lidé, kteří chtějí rozdělit naše komunity – a já to tak nechci nechat,“ řekl Khan.