Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr financí Schäuble zřejmě bude šéfem Spolkového sněmu. A kdo povede německou kasu?

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Dosavadní německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) se podle všeho stane novým předsedou Spolkového sněmu. Exkancléř Gerhard Schröder dnes zpochybnil rozhodnutí svých stranických kolegů ze sociální demokracie (SPD) odejít po prohraných parlamentních volbách do opozice.

Schäuble, jemuž se někdy kvůli důrazu, který klade na vyrovnanost státního rozpočtu přezdívá černá nula, byl ve funkci ministra financí od roku 2009. O tom, kdo Schäubleho nahradí ve funkci šéfa státní kasy, rozhodne až vyjednávání o nové koalici. Postu by se ale rád ujal místopředseda svobodných demokratů (FDP) Wolfgang Kubicki.

Schäuble (75) je služebně nejstarším poslancem, ve Spolkovém sněmu zasedá od roku 1972. Stejně jako dosavadního šéfa parlamentu Norberta Lammerta (CDU) ho uznávají i poslanci opozičních stran. To je spolu s jeho rétorickými schopnostmi, kterými by měl podle představ svých spolustraníků ukáznit i poslance protestní Alternativy pro Německo (AfD), jeden z důvodů, proč se ho konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové rozhodla na post nominovat.

Druhý důvod je čistě pragmatický. CDU/CSU v nedělních parlamentních volbách výrazně oslabila a o nové koalici bude jednat se svobodnými demokraty a Zelenými. Není tedy pravděpodobné, že by se jí znovu podařilo obsadit post ministra financí.

Schröder (73) dnes zpochybnil rozhodnutí SPD do opozice. Ostatní strany by podle něj měly rychle začít s vyjednáváním o nové koalici. Stabilní Německo podle Schrödera potřebuje i Evropa. "Nevím, jestli to bylo rozumné," poznamenal v Berlíně bývalý kancléř na adresu rozhodnutí vedení SPD. To se k odchodu do opozice rozhodlo po debaklu v nedělních volbách, v nichž strana získala jen 20,5 procenta hlasů, nejméně v historii spolkové republiky. Se Schröderem v čele strana nikdy nedostala méně než 34,2 procenta hlasů.

Někdejší šéf SPD, který v kampani vzbudil negativní rozruch svým usilováním o členství v dozorčí radě ruského ropného koncernu Rosněfť, dnes také vyjádřil přesvědčení, že se konzervativní unii CDU/CSU, svobodným demokratům (FDP) a Zeleným podaří sestavit vládu. Podotkl ale, že hledání většiny v parlamentu se šesti frakcemi nebude jednoduché.

V novém Spolkovém sněmu zasedají proti tomu předchozímu dvě frakce navíc. Tvoří je svobodní demokraté a AfD. Do čela sociálnědemokratické frakce si dnes poslanci zvolili Andreu Nahlesovou, která byla dosud ministryní práce a sociálních věcí. O post šéfa frakce měl podle německých médií původně zájem předseda strany Martin Schulz, brzy ale zjistil, že kvůli výsledkům voleb na něj nemá šanci.

Témata:  Německo Wolfgang Schäuble Gerhard Schröder

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy