Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdy chce Turecko nechat vyhladovět, Irák zavírá letiště

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Irbíl - Letiště v iráckém Irbílu v pátek večer přeruší všechny mezinárodní lety. Zastavení letů nařídila vláda v Bagdádu kvůli kurdskému referendu. Problémy může mít severní Irák i s vývozem ropy. Turecko totiž bude napříště jednat pouze s Bagdádem, ačkoliv jde o ropu i o přepravní trasy z Kurdistánu.

Mezinárodní lety budou v Irbílu přerušeny v 18:00 místního času (17:00 SELČ), sdělila podle agentury AFP ředitelka letiště Talar Fáik Sálihová.

Některé letecké společnosti už ve středu oznámily, že se podrobí a lety do Irbílu zastaví. Další ale trvaly na tom, že provoz zachovají, dokud bude otevřen vzdušný prostor nad Irbílem. Patřila k nim i společnost Qatar Airways, která ale dnes oznámila, že od 29. září do 1. října lety do severního Iráku pozastaví na žádost iráckého úřadu pro civilní letectví. Požadavek Bagdádu se netýká jenom Irbílu, ale také letiště v Sulajmáníji. Rozhodnutí Qatar Airways zahrnuje také toto letiště.

Kurdové se v pondělí v referendu vyslovili přesvědčivou většinou 92 procent hlasů pro nezávislost. Jejich vedení o tom chce začít jednat s vládou v Bagdádu, která však referendum označila za neústavní.

Turecko dnes oznámilo, že o vývozu ropy z Iráku bude jednat výhradně s vládou v Bagdádu. Premiéra Abádího o tom v telefonickém rozhovoru ujistil turecký premiér Binali Yildirim. Ropa se těží na severu Iráku a potrubím vyváží přes Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan těsně po referendu pohrozil, že Ankara může tyto trasy uzavřít a Kurdy vyhladovět.

Témata:  Kurdové Irák Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy