Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea očekává v říjnu od KLDR minimálně další dvě provokace

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Na výročí založení vládnoucí Korejské strany práce nebo na dobu konání sjezdu čínské komunistické strany by mohla KLDR přistoupit k provokacím. Tvrdí to jihokorejský poradce pro národní bezpečnost Čong Ui-jong.

Poradce na schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem řekl, že očekává provokace ze strany KLDR kolem 10. a 18. října. Své výroky ale nijak neupřesnil. Severní Korea provádí své zbrojní zkoušky často právě u příležitosti důležitých výročí.

Severokorejské oficiální zdroje uvádějí 10. říjen 1945 za datum založení vládnoucí strany, ačkoli podle některých názorů strana vznikla o něco později. Sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny, který se koná každých pět let, začne 18. října. Jde o klíčovou politickou událost v Číně v letošním roce.

Peking je nejbližším diplomatickým a obchodním spojencem KLDR, ale v reakci na neutuchající jaderné a raketové testy Severní Koreje přijímá vůči Pchjongjangu stále přísnější sankce.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy