Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle studií NATO se do Evropy chystají další miliony běženců, většina z Afriky

NATO
NATO
Foto: NATO

Budapešť - Do Evropy se ze severní Afriky a z Turecka mohou vydat další miliony migrantů. Prohlásil to dnes předseda maďarského parlamentního výboru pro obranu Lajos Kósa a odvolal se při tom na studie NATO a agentury Frontex.

Politik podle maďarské tiskové agentury MTI po zasedání svého výboru novinářům řekl, že důvěrný dokument věnovaný migraci, jehož vypracování zadalo NATO, naznačuje, že do roku 2020 by se jen v severoafrickém regionu mohlo nacházet až 60 milionů běženců.

Frontex podle Kósy uvádí, že na cestu do Evropy se už vydalo až 36 milionů lidí. Jen na libyjském pobřeží je jich připraven vyrazit další zhruba milion. Dohoda EU s Tureckem ohledně migrantů zatím zadržuje 3,6 milionu migrantů, dodal maďarský politik.

Do Evropy se od začátku letošního roku dostalo přes Středozemní moře 134.549 migrantů a uprchlíků, dalších nejméně 2654 jich při pokusu dosáhnout evropských břehů zemřelo. Informovala o tom v úterý Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Meziročně je tak počet příchozích nižší o více než polovinu. Ve stejném období loni, respektive od 1. ledna do 24. září 2016, do Evropy doplulo 302.175 migrantů a nejméně dalších 3557 během cesty přes moře utonulo.

Více než 75 procent migrantů a uprchlíků se vylodilo v Itálii, a to 103.318, zbytek v Řecku (18.782), Španělsku (11.631) či na Kypru (818). Úhrnný počet migrantů, kteří letos dopluli do Itálie, je o 21,5 procenta nižší než jejich počet zaznamenaný loni v odpovídajícím období. Tehdy jich bylo 131.683.

Na snížení počtu migrantů v meziročním srovnání se podepsalo několik faktorů. Italská vláda jednak začala spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží; dále italský ministr jedná i s přestaviteli dalších severoafrických zemí a setkal se i s vůdcem Libyjské národní armády (LNA) Chalífou Haftarem, soupeřem vlády v Tripolisu, kterou uznává mezinárodní společenství.

Agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex už v souvislosti s červencovým poklesem uvedla, že za snížením počtu imigrantů stojí i zhoršení povětrnostních podmínek v první polovině července a ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabráta. To je hlavním nástupním bodem uprchlíků směřujících do Evropy na člunech, které používají převaděči.

Témata:  uprchlíci Maďarsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy