Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan pokouší trpělivost USA: Vydejte Gülena, dostanete pastora, vzkazuje

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzkázal Spojeným státům, že pokud chtějí zatčeného amerického pastora, musí vydat duchovního Fethullaha Gülena.

Americký pastor Andrew Brunson je křesťanský misionář a působil v Izmiru na západě Turecka. Byl zatčen v říjnu 2016 a obviněn z členství v Gülenově organizaci, již Turecko řadí k teroristickým.

Po zadržení byl sice i s manželkou předán imigračnímu úřadu a měl být deportován, ale propuštěna byla jenom jeho manželka a on zůstal ve vazbě.

Washington v květnu oznámil, že prezident Donald Trump požádal Ankaru o Brunsonovo propuštění. "My jsme poskytli veškerou potřebnou dokumentaci (k vydání Gülena), ale oni říkají: 'Vydejte pastora'. Vy máte v rukou jiného pastora, vydejte nám ho a my vám vydáme vašeho," prohlásil dnes Erdogan na setkání s policisty ve svém paláci v Ankaře. Neupřesnil, koho s touto žádostí oslovil. S Trumpem se viděl při své návštěvě USA v květnu, naposledy pak v září v New Yorku.

V Turecku od srpna platí dekret, který dává Erdoganovi právo vyměnit cizince zadržené nebo odsouzené v Turecku za osoby zadržované v jiných zemích, pokud je to v národním nebo bezpečnostním zájmu Turecka.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy