Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS pustil nahrávku s Bagdádím, ten by měl být dávno po smrti

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Islámský stát dnes prostřednictvím své zpravodajské agentury al-Furkán zveřejnil zvukovou nahrávku chalífy abú Bakra Bagdádího. Není jasné, kdy byl 46minutový záznam pořízen. Podle některých informací je totiž vůdce IS již dávno po smrti.

Smrt Bagdádího, kterého Reuters označil za "nepolapitelného vůdce", oznámilo naposledy v červnu Rusko a krátce poté ji zopakovala organizace syrských ochránců lidských práv SOHR.

Naposledy počátkem září ale USA vyjádřily nad Bagdádího koncem pochybnosti. USA na Bagdádího hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů.

K předchozím zprávám o Bagdádího smrti generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii, řekl, že mu chybí "přesvědčivý důkaz, informace tajných služeb nebo i jiného zdroje, který by potvrdil Bagdádího smrt". Podle něj naopak zprávy rozvědek naznačují, že vůdce IS je naživu.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy