reklama

Úřady minulý týden vyhlásily v oblasti kolem sopky nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru.

Lidé žijící v blízkosti sopky byli evakuováni do sousedních vesnic, kde spí ve stanech, ve školách a na úřadech. Jeden z místních zemědělců se Reuters svěřil s obavou, že láva mu zničí dům a živnost. "Nevím, co budu dělat pokud mi erupce zničí dům. Nevím, kde budou spát moje děti. Mohu se jen modlit," řekl.

Loni Bali navštívilo téměř pět milionů turistů, zejména z Austrálie, Číny a Japonska. Mnoho lidí si však v poslední době kvůli sopečné aktivitě začalo cestu na Bali rozmýšlet. Varování turistům kvůli sopce vydala řada států, včetně Austrálie a Singapuru. Ministerstvo turismu na Bali však vydalo zprávu, v němž potenciální návštěvníky ubezpečuje, že jim nebezpečí nehrozí a lety na Bali přerušeny nebyly. "S výjimkou oblasti kolem sopky Agung je ostrov bezpečný. Vyzýváme turisty, aby Bali nadále navštěvovali," stálo v prohlášení.