Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se v Německu integrují lépe než v jiných zemích

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Muslimům se nejlépe daří v Německu, uvádí studie, která zkoumala sociální situaci cizinců v Německu, Francii, Velké Británii, Rakousku a Švýcarsku. Výzkum byl proveden mezi migranty, kteří přišli do Evropy před rokem 2010, a zabýval se kategoriemi jako je vzdělání, práce, jazykové schopnosti a socializace.

Studie s názvem "Integrovaní, ale nepřijatí" ukázala, že muslimové se mají v Německu dobře, ale zároveň i upozornila na některá úskalí integrace. Kolem 60 procent z celkových 4,7 milionů muslimů v Německu má stálý pracovní poměr, což odpovídá celonárodním číslům. Celková nezaměstnanost minority je ve skutečnosti ještě nižší než než německý průměr.

Jediná kategorie, ve které Německo propadlo, je oblast jazykových znalostí. Jen 46 procent respondentů uvedlo, že němčinu se naučili už odmalička. V Británii to bylo 59, ve Francii místním jazykem mluví až 74 procent dotazovaných. Tato odchylka je způsobená zejména rozdílným původem muslimů. V Německu jsou to zejména Turci, zatímco v ostatních státech jsou to přistěhovalci z bývalých kolonií, kde dodnes platí jazyk jejich bývalé mateřské země za úřední.

Horší je to v kategorii vzdělávání, ve Francii opustí střední školu 11 procent muslimské mládeže před dovršením 17 let, v Německu skončí bez maturity až 36 procent. Malá vzdělanost ale není překážkou, zaměstnanost v obou zemí je stále vysoká.

Studie se také zabývala přijetím okolí. Obyvatelé všech čtyř států uvedli, že by ve svém sousedství dali přednost velkým rodinám, cizincům, homosexuálům, Židům, Asiatům, ateistům nebo křesťanům než muslimům. Jenom ve Velké Británii by radši uvítali muslimy než rodinu s malými dětmi.

Studie byla zkritizována řadou odborníků. Vadí jim, že zvolila pouze několik kritérii, na základě kterých měří integritu. "Při začleňování do společnosti je důležité také sledovat, co přicházející jedinec přináší do majoritní společnosti. není to jednostranné," tvrdí sociolog a religionista Detlef Pollack.

Témata:  muslimové Německo výzkum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy