Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boko Haram v Nigérii zabil učitele a zničil školy, milionům dětí hrozí negramotnost

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Více než polovina škol ve státě Borno na severovýchodě Nigérie zůstává zavřená kvůli násilí, které rozpoutali islamisté z Boko Haram. Oblast trpí nedostatkem pedagogů, od roku 2009 zde radikálové zabili přes 2200 učitelů.

Vzdělání tak nyní chybí třem milionům dětí, informovala dnes agentura Reuters s odkazem na oznámení Dětského fondu OSN (UNICEF).

Během sedmiletého teroru Boko Haram bylo v Nigérii zničeno bezmála 1400 škol. 57 procent zbývajících zůstává zavřených kvůli škodám, které zde islamisté napáchali, nebo kvůli nebezpečné situaci v regionu. Až 100 dětí použili radikálové tento rok jako lidskou bombu.

"Společně se zničující podvýživou, násilím a epidemií cholery mohou útoky na školy vést ke ztrátě celé generace dětí a ohrozit tak budoucnost jejich i celého státu," uvedl ve svém prohlášení zástupce šéfa UNICEFu Justina Forsytha.

Násilí ve státě Borno si už vyžádalo více než 20.000 obětí a region kvůli němu opustilo zhruba 2,6 milionu lidí. Podle Forsytha je mimo své domovy bezmála milion dětí.

Témata:  Nigérie Boko Haram děti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy