Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východní Němci by se radši připojili k Česku? Volbou AfD se mstí západní části země, píší média

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Britský server Guardian analyzuje německé volby z pohledu toho, jak se volilo v bývalých východních spolkových zemích, a jak v těch západních. Za přelomový vstup nacionalistů do parlamentu poprvé od druhé světové války mohou zejména východní Němci. Server svou reportáž sepsal ze sasko-české hranice.

Reportáž je konkrétně z jedné čerpací stanice s hospůdkou na hranicích mezi německým Saskem a Českou republikou. V ní reportér narazil na skupinu šedesátníků, kteří si dopřávali obědových piv a cigaret. Podle nich německá vláda "vyhazuje peníze na uprchlíky, zatímco rodilí penzisté si nemohou dovolit ani nové brýle". Domnívají se také, že Vladimir Putin je skutečným obráncem míru a Německo stále okupují Američané. 

Vysloužilý řidič s knírem cituje vtip, který četl v bulvárním listu Bild, který říká, že po nedělních federálních volbách by měla Angela Merkelová přemýšlet o předání Saska Čechům výměnou za část z jejich toxického odpadu. "Pojďme na to," vykřikuje řidič. "Znovu se staneme sudetskými Němci."

V německém Zhořelci, které leží na hranici s Polskem a poblíž českých hranic, získala v neděli AfD 44 procent hlasů. A nedaleká vesnička Oppach, která se stala jakýmsi srdcem krajních pravicových sil, je jen kousek od českého Šluknova. Alternativa pro Německo získala celkem 12,6 procent hlasů a v německém parlamentu je třetí nejsilnější silou - v Sasku strana získala 27 procent hlasů. 

Kandidát AfD Tino Chrupalla,malíř, který získal jeden ze tří přímých mandátů ve svém místním volebním obvodu v Oppachu, porazil místního tajemníka Merkelové (CDU-CSU), poslance s 15letou zkušeností. Denní tisk Taz popisoval nedělní výsledek jako "pomstu východu". Peter Hampel, majitel čerpací stanice, si pochvaloval obchod, který mu vynášel ještě za rozděleného Německa, po sjednocení se však věci zhoršily.Po otevření hranic přicházely velké řetězce benzinových stanic nabízející konkurenční ceny. Když se EU rozšířila na východ v roce 2004, řidiči jednoduše naplnili svá auta na silnici v České republice, kde je litr benzinu o 20 centů levnější. Hampel teď pobírá důchod ve výši 400 EUR měsíčně, který nestačí na splacení jeho dluhů. Dnes prodává noviny, tabák a alkohol místo benzinu.

"Ztratil jsem veškerou důvěru ve vládu," říká 66letý muž, který se označuje za "pracujícího důchodce". "Slíbili nám, že bude trvat 20 let, než se narovnají mzdy a důchody, a podívejme se, kde jsme teď," dodává. 

Ale ne všichni ve vesnici souhlasí, že voliči AfD mají oprávněné ekonomické obavy. "Nikdo kolem nás není skutečně chudý," říká Jenny Sachserová, jedna z dvou mladých matek, která šla s kočárkem po silnici jen pár metrů od čerpací stanice. "Někteří lidé zde jednoduše nechtějí zvednout zadek a ve finále obviňují každého, jen ne sami sebe," myslí si. 

Saské HDP se navíc v loňském roce zvedlo o 2,7%, rychleji než v kterémkoliv jiném německém státě. AfD také získala druhé místo v zemích Bavorsko a Bádensko-Württembersko, což jsou hospodářsky velmi silné části Německa.

Důchodci na pumpě si stěžovali také na to, že silnice v oblasti jsou "horší než v Rumunsku". Ulice a fasády v okolních vesnicích jsou přitom uklizené, obrubníky lemované zářícími Audi a BMW. V továrně pro logistiku v Oppachu se její majitel domnívá, že jediným problémem, s kterým oblast bojuje, je nedostatek nového pracovního personálu.

Nedaleké město Zhořelec se může pyšnit svými majestátními barokními a renesančními exteriéry, které byly použity jako pozadí pro film Hotel Budapešť. Přesto někteří místní obyvatelé mají pocit, zhořelecké bohatství jen jakousi povrchovou fasádou. 

"Postavili všechny ty hezké kanceláře," prohlásil Heiko, vyholený čtyřicátník ukazující na renovované fasády kolem něj, "a přesto máme stále spoustu lidí na ulici."

Narovnání státních důchodů mezi východem a západem Německa bylo prioritním projektem pro odstupujícího ministra práce Andrea Nahlese a někteří ekonomové tvrdí, že se nyní výše důchodů nespravedlivě nakloní ve prospěch důchodců v dřívější NDR. Ale stejně jako u mnoha věcí, mnozí z těch, kteří žijí v bývalém východním Německu, mají i přesto pocit, že statistiky neříkají úplně celou pravdu. 

Témata:  volby v Německu Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy