Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neexistující úředníci: Tanzanie oživila 10 tisíc osob, stát platil miliony dolarů měsíčně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Dodoma - Na seznamu úředníků v Tanzanii bylo přes 10 tisíc neexistujících osob, státní pokladnu stály dva miliony dolarů měsíčně.

Země právě provádí rozsáhlý audit financí, které státní správa vyplácí na mzdách. Kontroloři očekávají, že objeví další pracovní místa, která vznikla jen ke zneužívání státních financí.

Tanzanský prezident John Magufuli považuje boj proti korupci za jednu ze svých priorit. Od nástupu do funkce propustil řadu vysokých představitelů a vyhlásil několik úsporných opatření, například zakázal zbytné cesty vládních činitelů do zahraničí.

Magufuli rovněž zrušil oslavy Dne nezávislosti a místo nich nařídil celostátní úklidovou akci, se sbíráním smetí pak osobně pomáhal. Svůj krok tehdy vysvětlil tím, že by bylo hanebné slavit, zatímco jiní lidé v zemi umírají na choleru.

Témata:  Tanzánie ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy