Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomsta za kurdské referendum? Írán a Irák uspořádají u svých hranic vojenské cvičení

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Teherán/Bagdád - Íránská a irácká armáda v reakci na kurdské referendum uspořádají v nadcházejících dnech poblíž vzájemné hranice společné vojenské cvičení

Írán také přijme opatření pro zajištění bezpečnosti na hranici a umístí na své pohraniční přechody vojáky.

Kurdská regionální vláda v pátek odmítla předat centrální vládě v Bagdádu kontrolu nad hraničními přechody Kurdistánu. Irácké ministerstvo obrany oznámilo, že kontrolu nad hranicemi plánuje převzít společně s Tureckem a Íránem.

Pro nezávislost Kurdistánu se v pondělním referendu v autonomní oblasti vyslovilo 92 procent hlasujících, ale Bagdád hlasování označil za neústavní. Nesouhlasně se k referendu staví i Turecko a Írán, kde rovněž žije kurdská menšina.

Pro Bagdád je problémem hlavně fakt, že se v referendu hlasovalo i na územích, která nespadají do nynější kurdské autonomie. V případě uznání výsledku plebiscitu by to znamenalo vytyčení nové hranice. Centrální vláda by přišla o značné množství ropných nalezišť na severu země. Nejvýznamnější z nich je Kirkúk. Agentura Reuters uvedla, že poslanci dali premiérovi mandát vyslat do sporné oblasti Kirkúku armádu. V mnoha těchto oblastech jsou teď jednotky kurdských pešmergů, které z těchto částí Iráku pomohly vyhnat radikály IS.

Témata:  Kurdové Irák Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy