Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Göteborgem prošli neonacisté a střetli se se svými odpůrci. Musela zasahovat policie

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Během dnešní demonstrace pravicových radikálů ve švédském Göteborgu bylo zadrženo 12 lidí. Akci, které se zúčastnilo na 600 osob, zorganizovalo neonacistické Hnutí nordického odporu.

Mnozí z účastníků demonstrace byli oblečeni v černém a někteří měli na hlavách helmy a drželi štíty. Mnozí třímali zelenobílé vlajky organizace.

Napětí vyvolala na místě přítomnost desítek odpůrců neonacistů. Obě strany se pokoušely prorazit policejní kordón a pustit se do potyček. Ty nejagresivnější jednotlivce policie zatkla.

Hnutí nordického odporu, které otevřeně propaguje také antisemitismus, se původně snažilo vést pochod kolem hlavní synagogy ve druhém největším švédském městě. To ale švédská justice zakázala a zároveň zkrátila plánovanou trasu na méně než jeden kilometr.

Bezpečnostní složky také zabránily vylodit se v Göteborgu dvěma desítkám lidí, většinou Dánů a Němců, kteří se chtěli demonstrace zúčastnit.

Témata:  Švédsko neonacisté antisemitismus

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy