Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekontrolovatelný proud migrantů? Itálie má plán na integraci, udělá z nich Evropany

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím - Italská vláda možná vyřešila problém s nekontrolovatelným příchodům migrantů, ale větší problém má teprve před sebou. Co se všemi, kteří už k evropským břehům dorazili? Pomoci má nový plán integrace, kterou představila vláda tento týden. Mezi stěžejní body patří naučení se italštiny i respekt vůči ženám.

Ministr vnitra Marco Minniti prohlásil, že by rád, kdyby se s migrací už nespojovalo slovo "krize". Dosáhnout toho chce za pomoci lepší spolupráce mezi Evropskou unií a Libyí, odkud připlouvá nejvíce afrických přistěhovalců, dále větší "solidaritou" za strany občanů vyspělých zemí, a také pomocí nového plánu na integraci.

Plán však není určen pro všechny uprchlíky, ale zaměřuje se především na ty, kteří získali status azylanta (v Itálii jich je nyní přibližně 75 tisíc). Plán vznikl s financováním z EU a vyžadoval spolupráci několika ministerstev naráz. Zjednoduše se dá říci, že pokud migranti budou ochotní učit se jazyku, dodržování zákonů a budou přispívat společnosti třeba skrze dobrovolnou prací, pak budou umístění na seznam žadatelů o ubytování a zprostředkování práce.

Klíčovým bodem je přitom uznání italských hodnot. Azylanti musí respektovat konstituci, musí striktně oddělit vládnutí zemi od náboženství a musí dodržet všeobecnou normu genderové rovnosti. Na oplátku vláda zaručuje svobodu vyznání a po Italech žádá vymýcení bezdůvodné islamofobie. Podle Minnitho je tohle nejdůležitější bod na seznamu, protože jedině integrovaná země může být bezpečná.

Plán se zabývá je i vzděláváním a znalostí jazyka. Podle autorů je znalost úředního jazyka "právem i povinností", všichni uprchlíci by se tak měli zapsat na výuku italštiny, nezletilí budou muset pokračovat ve školní docházce. Úřady při zprostředkování zaměstnání by měli přihlížet i k nahlášené předchozí kvalifikace, vyučení a vysokoškolským diplomům.

Vláda také připravila rozsáhlý systém ubytování pro azylanti, kteří po získání statusu právní ochrany musí opustit uprchlická centra. Bydlení je zajištěno v bytech, domech i vládních ubytovnách, která se rovnoměrně nachází po celém poloostrově. zamezit chtějí zejména k tomu, aby se migranti shlukovali v určitých městech a vytvořili si tak silné komunity, kde bude integrace do společnosti jen obtížně dosažitelná.

Počítá se také se speciální pomocí pro ohrožené skupiny, jako jsou staří, postižení, děti nebo ženy. Pro úspěšné fungování plánu je podle vlády potřeba spolupráce na obou stranách - mezi italskými občany i nově příchozími.

Témata:  Itálie uprchlíci Státní integrační program

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy