Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda palestinské vlády zahájil návštěvu Gazy, kterou mu chce Hamas předat

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Gaza - Předseda palestinské vlády Ramí Hamdalláh dnes zahájil návštěvu Gazy, která se koná v rámci snah sjednotit vedení Pásmo a Západní břeh Jordánu. Sjednocení palestinské správy dle analytiků umožní Mahmúdu Abbásovi vyvrátit tvrzení Izraele, že nemá jednotnou protistranu do mírových rozhovorů.

Radikální Hamas, který Izrael a Západ považují za teroristickou skupinu, se Pásma Gazy zmocnil před deseti lety, zatímco umírněnější hnutí Fatah šéfa palestinské samosprávy Abbáse si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu. V roce 2011 podepsalo v Káhiře 13 palestinských stran, včetně Fatahu a Hamasu, dohodu o usmíření, která předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna však nebyla.

Hamas minulý měsíc oznámil, že chce vrátit administrativní správu nad enklávou Západem podporované vládě vedené Hamdalláhem. "Vracíme se do Gazy, abychom docílili národní jednoty, uzavřeli mírovou dohodu, ukončili bolestný dopad rozdělení a znovu vybudovali Gazu," řekl Hamdalláh během uvítacího ceremoniálu.

Hamas je silně oslabený izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a mezinárodní izolací. Navíc pásmo sužuje nedostatek elektřiny kvůli tomu, že Abbás v červnu zastavil platby Izraeli za dodávky proudu do Gazy. Abbás také o 30 procent zkrátil mzdy 60.000 Gazanů zaměstnávaných palestinskou samosprávou. Většina obyvatel oblasti už beztak žije v chudobě a polovina lidí je bez práce.

Na návštěvu Hamdalláha zareagoval na twitteru koordinátor OSN pro blízkovýchodní proces Nikolaj Mladenov."Cesta před námi bude dlouhá a těžká, ale snaha urychlit usmiřování by neměla být ignorována," napsal.

Zástupce izraelského ministra zahraničí v kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua je ale skeptický. Řekl, že podobná situace se "opakuje každé dva až tři roky", a pokud bude Hamas mít nadále přístup ke zbraním, nic se nezmění.

Témata:  Gaza Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael HAMÁS

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy