Bratislava - Slovenští potravinoví inspektoři koupili stejné potraviny ve Vídni a také v Bratislavě a v nedalekém Senci. Do srovnání zahrnuli 33 produktů, jako například výrobky z mléka, masa, dále nápoje či mraženou pizzu. Analýza dopadla špatně.
Test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků výraznější rozdíly v kvalitě. Pouze u šesti testovaných výrobků z Rakouska a Slovenska analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků.
Podle výsledků testů je ve srovnání s Rakouskem na Slovensku například prodávána šunka s nižším obsahem masa a vyšším obsahem soli, dále rybí prsty s nižším podílem rybího masa a slazené nápoje s obsahem glukózo-fruktózového sirupu místo cukru. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy.
"Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah," řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná o rozdílném složení potravin. Na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných v Rakousku a na Slovensku poukázal i první test, který před časem uskutečnily slovenské úřady.
Podle Matečné někteří výrobci již sjednotili recepturu. Jako příklad uvedla výrobce sušenek, jenž do východní Evropy dodával produkty s obsahem palmového oleje, který nově nahradí máslem.
Související
10. listopadu 2024 18:55
25. října 2024 11:35
12. září 2024 9:06
13. května 2024 14:01
23. dubna 2024 21:35
11. dubna 2024 14:55