Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké rozdíly v kvalitě potravin v Rakousku a na Slovensku? Nový test ukázal další problémy

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Slovenští potravinoví inspektoři koupili stejné potraviny ve Vídni a také v Bratislavě a v nedalekém Senci. Do srovnání zahrnuli 33 produktů, jako například výrobky z mléka, masa, dále nápoje či mraženou pizzu. Analýza dopadla špatně.

Test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků výraznější rozdíly v kvalitě. Pouze u šesti testovaných výrobků z Rakouska a Slovenska analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků.

Podle výsledků testů je ve srovnání s Rakouskem na Slovensku například prodávána šunka s nižším obsahem masa a vyšším obsahem soli, dále rybí prsty s nižším podílem rybího masa a slazené nápoje s obsahem glukózo-fruktózového sirupu místo cukru. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy.

"Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah," řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná o rozdílném složení potravin. Na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných v Rakousku a na Slovensku poukázal i první test, který před časem uskutečnily slovenské úřady.

Podle Matečné někteří výrobci již sjednotili recepturu. Jako příklad uvedla výrobce sušenek, jenž do východní Evropy dodával produkty s obsahem palmového oleje, který nově nahradí máslem.

Témata:  potraviny Slovensko Rakousko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy