Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

27. výročí znovusjednocení Německa: Steinmeier varoval před trhlinami a zdmi ve společnosti

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mohuč - Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier měl dnes při oslavách 27. výročí znovusjednocení Německa proslov v západoněmeckém městě Mohuč. V německé společnosti se podle jeho slov objevují patrné trhliny a vyrůstají nové zdi.

Parlamentní volby 24. září, při nichž se do Spolkového sněmu poprvé dostala protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD), podle Steinmeiera jasně ukázaly na nepřehlédnutelné malé i větší trhliny ve společnosti.

"Vznikly jiné zdi, méně viditelné, bez ostnatého dráhu a bez pásu smrti," řekl také Steinmeier v narážce na zeď, která v roce 1989 přestala dělit východní a západní Německo. Dnešní zdi podle něj rozdělují staré a mladé, obyvatele měst a venkova, bohaté a chudé.

U některých se přitom zdi z odcizení a hněvu tak zpevnily, že jimi už neprochází žádné argumenty. U takových lidí se často projevuje hluboká nedůvěra vůči demokracii a jejím představitelům, podotkl německý prezident, podle něhož se důsledky ukážou i v novém Spolkovém sněmu, kde se změní politická kultura.

"Ne všichni, kdo se odkloní, jsou hned nepřátelé demokracie, ale všichni demokracii chybí," uvedl dále Steinmeier, aniž by ve svém projevu jmenoval AfD, na níž ale opakovaně narážel.

Před Steinmeierem dnes vystoupila i německá kancléřka Angela Merkelová (CDU), která má za to, že Německo může být vděčné, že se mu podařilo sjednotit v míru. I proto dnes podle ní spolková republika nese zodpovědnost za Evropu a vývoj ve světě, od kterého se nemůže oddělit.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier sjednocení Německa Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy