Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt zakročil proti LGBT komunitě, homosexuálové museli podstoupit vyšetření konečníku

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Organizace Amnesty International (AI) v dnešní zprávě uvedl, že egyptská policie v uplynulých čtyřech dnech zadržela v rámci kampaně proti komunitě LGBT 22 lidí.

Kampaň proti LGBT komunitě Egypt vyostřil před deseti dny poté, co na káhirském koncertu libanonské skupiny, jejíž frontman se otevřeně hlásí k homosexualitě, několik lidí mávalo duhovou vlajkou.

Od konání koncertu skupiny Mašrú lajla (Mashrou' Leila. Název skupiny je dvojsmyslný, znamená: "Projekt na jednu noc" či "Projekt Lajly") egyptská policie zadržela 32 žen a mužů. Pět z nich muselo podstoupit vyšetření konečníku kvůli podezření na provozování homosexuálního styku, uvedla AI.

Ačkoliv homosexualita není podle egyptských zákonů trestná, policie osoby obviňuje z nemorálního chování, prostopášnosti a rouhačství.

Skupina Mašrú lajla na twitteru Egyptskou policii vyzvala, aby okamžitě ukončila utlačování lidí s jinou orientací a neprodleně propustila všechny zadržené. "Rozsah nejnovějšího zatýkání podtrhuje, že homofobie je v zemi nebezpečně zakořeněná," uvedla Nadžia Búnaimová z AI s tím, že zmíněná vyšetření se rovnají mučení.

Témata:  Egypt homosexuálové AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy