Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko má vážný problém s uprchlíky. Docházejí peníze

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Uprchlická krize na Evropu tvrdě doléhá a tisíce uprchlíků čekají, až Evropská unie zpracuje jejich žádosti o azyl. Server Al Monitor ale ve své analýze varuje, že situace je ještě daleko horší v Turecku, kde na uprchlíky už brzy nemusí být finance.

Náklady na uprchlíky rostou

Server varuje, že je současná finanční situace v Turecku kvůli uprchlíkům neudržitelná. „V Turecku klesají výnosy z turismu a exportu, zatímco stát na uprchlíky vynakládá čím dál tím více peněz. To vyvolává otázku, jak dlouho ještě tato situace může pokračovat," vysvětluje.

Každý měsíc nyní podle serveru na uprchlíky Turecko vydá 500 milionů dolarů, z čehož se stal nový standard. Tomu odpovídá i oficiální průměr výdajů na uprchlíky od července 2015 do února letošního roku.

„9. července 2015 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že Turecko celkem na uprchlíky dalo 6 miliard dolarů. Tato částka pokrývala období od roku 2011, kdy příchod uprchlíků ze Sýrie začal, do roku 2015. 5. října téhož roku ale výdaje vyčíslil na 7,5 miliard dolarů. To znamená, že během tří měsíců Turecko utratilo 1,5 miliard dolarů," připomíná server.

„Černá díra" ekonomiky

Úřad na správu katastrof a stavů nouze (AFAD) na začátku března v rámci setkání s novináři ze států Evropské unie uvedl, že syrští uprchlíci mají v zemi dobré podmínky, a zdůraznil, že aby měli podmínky v souladu s požadavky OSN, Turecko na ně vydalo „přibližně 10 miliard dolarů".

Server ve své analýze následně odhaduje, že pokud bude trend zvyšování výdajů pokračovat stejným tempem i v budoucnu, mohly by každoroční výdaje na uprchlíky od začátku syrského konfliktu narůst až trojnásobně.

Hlavním důvodem zvyšujících se nákladů je podle analýzy drastický nárůst počtu Syřanů, kteří do Turecka během posledních osmi měsíců přišli. Ze syrských uprchlíků se proto podle ní stala „‚černá díra' turecké ekonomiky".

Hledání řešení

Bývalý turecký ministr Aydin Tumen pro server uvedl, že finanční pomoc, kterou EU Turecku na uprchlíky slíbila, stačit nebude. „Všichni, kteří jsou nějakým způsobem do syrského problému zapojeni, se musí podílet na nesení břemena. My se Sýrií sousedíme a státy, které jsou daleko, si neumí představit, jak špatná tu situace je," uvedl Tumen.

„Nemůžeme se o tyto lidi starat donekonečna. Turecká ekonomika takovéto břemeno nemůže sama nést. Je potřeba najít nějaké jiné řešení," dodal.

Tumen také kritizoval tureckou vládu za neustálé odmítání jakéhokoliv řešení konfliktu v Sýrii, které by zahrnovalo syrského prezidenta Bašára Asada. „Pokud nedojde k nalezení politického řešení, zátěž na tureckou ekonomiku poroste," varuje.

Na závěr ale analýza s odkazem na vyjádření ratingové společnosti Standard & Poor's připomíná, že syrští uprchlíci měli na tureckou ekonomiku i pozitivní dopad – přispěli k ekonomickému růstu země.

Témata:  Turecko uprchlíci ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy