Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomise navrhla reformu DPH, má ztížit daňové úniky při obchodování mezi členskými státy

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise dnes nabídla členským zemím reformu daně z přidané hodnoty (DPH). Nový systém by měl být funkční od roku 2022 a má ztížit daňové úniky při obchodování přes hranici mezi členskými zeměmi.

Evropská komise uvádí, že přeshraniční daňové podvody na DPH dosahují v EU ročně až 50 miliard eur, například agentura Europol ale operuje dokonce s dvojnásobnou částkou.

Základem návrhu komise je konec rozlišování mezi domácím a přeshraničním obchodováním v EU. "Jeden jednotný trh, jedna jednotná pravidla pro DPH. Je třeba přestat na prodeje uvnitř společenství pohlížet jako na import a export," upozornil eurokomisař pro daně a cla Pierre Moscovici.

Stávající systém DPH, kterým se při přeshraničním obchodování země řídí, je starý 25 let a měl být jen dočasným řešením. Komise proto navrhuje, aby DPH byla vždy placena podle daňových sazeb cílové země. Daňové přiznání by ale firmy vyplňovaly ve svém státu on-line, ve svém vlastním jazyce a podle stejných pravidel jako jsou pravidla domácí. Státy by si pak daň přeposlaly. Podle komise to bude pro firmy znamenat jednodušší pravidla a administrativní úspory.

Při potírání takzvaných karuselových obchodů s DPH tak komise nehodlá jít cestou přenesené daňové povinnosti, takzvané reverse charge, kterou prosazuje bývalý český vicepremiér a exministr financí Andrej Babiš.

Takový postup by totiž podle komisaře znamenal pro firmy výrazný nárůst papírování. "Studie ukázaly, že by administrativa narostla asi o 40 procent," podotkl komisař s tím, že využití reverse charge by znamenalo jen přesunutí schémat daňových úniků do sousedních členských zemí.

Český postoj k reformě DPH by ale mohl být pro návrhy komise problémem, jak ukázalo červnové jednání ministrů financí zemí EU v Lucembursku. Tehdy snahu Prahy o spuštění pilotního projektu k reverse charge některé členské země nepodpořily. Ministr financí Ivan Pilný na stejném jednání odmítl zvednout ruku pro návrh týkající se snížené sazby DPH na knihy a elektronické publikace.

Témata:  daně EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy