Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr slovenské opozice Sulík oznámil rezignaci

Richard Sulík, slovenský ekonom, podnikatel, politik a zakladatel pravicově-liberální politické strany Sloboda a Solidarita (SaS).
Richard Sulík, slovenský ekonom, podnikatel, politik a zakladatel pravicově-liberální politické strany Sloboda a Solidarita (SaS).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Lídr nejsilnější opoziční slovenské strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík dnes oznámil rezignaci. Ne všem se jeho krok zamlouvá.

Sulík své rozhodnutí odůvodnil snahou urychlit konání nových voleb šéfa SaS, ve kterých chce opět kandidovat a ve kterých bude mít patrně nejméně jednoho protikandidáta. Již dříve totiž kandidaturu na post šéfa SaS ohlásil místopředseda strany, poslanec a někdejší ministr sociálních věcí Jozef Mihál.

SaS pod vedením europoslance Sulíka v březnových parlamentních volbách překvapivě skončila se ziskem 12,1 procenta hlasů na druhém místě za vítěznou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

Volba předsedy SaS byla původně plánována na příští rok, po oznámení Sulíka bude mimořádný kongres již za necelý měsíc. Sulík odmítl, že by tímto krokem zkrátil kampaň svým vyzývatelům.

Nejnovější Sulíkovo rozhodnutí kritizoval například poslanec strany Martin Poliačik. "Svoláním mimořádného kongresu již za necelý měsíc a jeho spojení s volbou nového předsedy SaS se Richard Sulík nezachoval jako demokrat. Členové strany, kteří plánovali svou vizi a případnou kandidaturu komunikovat až na podzimní programové konferenci, byli odstaveni od možnosti udělat to podle původního plánu," uvedl Poliačik.

Témata:  Richard Sulík Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy