Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můj bože, vy jste pyšní, že jste přijali milion lidí? Slovenský europolanec způsobil poprask v německé televizi

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovenský europoslanec a šéf strany Sloboda a Solidarita před několika dny vystoupil v německé televizi, kde se velmi tvrdě pustil do německé kancléřky Angely Merkelové a její migrační politiky. Záznam z pořadu zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Sulík, který Merkelovou kritizoval už i v minulosti, ani teď nešetřil tvrdými slovy, která se týkala její migrační politiky.

„Když si myslíte, že musíte pozvat statisíce utečenců, tak to udělejte. To je vaše právo. Když si Německo, němečtí politici nebo vy myslíte, že je třeba je pozvat.. Paní Merkelová je pozvala. Těmto lidem se dá pomoci i tam, není třeba zvát si je domů," vysvětloval.

„Jak se jim dá pomoci? Mohou se postavit uprchlické tábory mimo EU. V Libyi, Libanonu, v Turecku. Turecku můžeme finančně pomoci," nastiňoval své řešení Sulík.

Jeho slova se dalšímu diskutujícímu, Martinu Pätzoldovi (CDU), ani moerátorovi programu příliš nelíbila, Sulík se ale nenechal odradit. Připomněl, že Slovensko pomáhá finančně a že posílá také policisty, aby chránili hranice.

„Já jsem pro, aby byla Evropa humánní, ale měli by to dělat ostatní," vysvětloval Sulík. Připomněl také, že německá migrační politika porušuje německou ústavu. „Člának 16A německé ústavy byl stotisíckrát porušený, protože běženci, kteří přichází z bezpečné třetí země, by měli být vraceni zpět. A to konstatoval i německý ústavní soud, takže bych byl byl opatrný při argumentaci právním státem," udeřil.

Moderátor připomněl, že v porovnání se situací pře rokem už došlo ke zredukování počtu příchozích o azyl. „Teď můžeme kancléřku pochválit," tvrdil. „Samozřejmě, že je to chválihodné. A já můžu říci jediné – konečně. Konečně Německo něco dělá a redukuje utečence." uvedl Sulík s tím, že vnější hranice měly být chráněny hned a byl by klid.

„My jsme přijali milion lidí," řekl Pätzold . „A na to jste pyšní? Bože můj," povzdechl si slovenský politik s tím, že Němci nemají tušení, kolik si tím způsobili problémů v kontextu dalších 20 let. „Jak se vůbec můžete chlubit tím, že jste přijali milion lidí?" nechápal Sulík. Poukázal také na to, že mezi příchozími jsou zejména muži ve věku 15 až 30 let a že za dva až tři roky bude v zemi každý pátý muž bez ženy.

Témata:  Richard Sulík Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy