Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie podle vystavila Bruselu účet za to, že krade lidem svobodu, zní ze Slovenska

Richard Sulík, slovenský ekonom, podnikatel, politik a zakladatel pravicově-liberální politické strany Sloboda a Solidarita (SaS).
Richard Sulík, slovenský ekonom, podnikatel, politik a zakladatel pravicově-liberální politické strany Sloboda a Solidarita (SaS).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava – Slovenský europoslanec a šéf nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík patří mezi známé kritiky Evropské unie. Velká Británie podle něj teď vystavila Bruselu účet za to, že krade lidem svobodu.

„Unie má účet za to, že krade lidem svobodu Povinné kvóty? Omezení legálního držení zbraní? Maximální litry na záchodě? To všechno jsou věci, do kterých by se Evropská unie neměla míchát (a podle zásady subsidiarity, ke které se hlásíme, ani nesmí), ale míchá se," spustil na sociálních sítích v reakci na brexit.

„Dámy a pánové v Bruselu trvale ignorují vůli občanů a tak Britové včera rozhodli. Nechtějí, aby je někdo z Bruselu, bez dostatečné demokratické legitimace, omezoval. Aby jim vnucoval stále více socialismu a nesmyslných regulací. Tak tady je ten účet. Když se bruselští mocipáni neprobudí, budou další země následovat," myslí si.

Přiznává také, že brexit přináší určitá rizika. „Pokud si Britové nezvolí osvícenou vládu, budou se mít hůře. Když teď nebudou dobře vyjednávat, mohou na to doplatit. Ale celkově si myslím, že na tom mohou být lépe. Vždyť koneckonců Schengen ani euro nechtěli a na eurofondech ušetří miliardy. Zůstává dohoda o volném obchodě (nebo o členství v evropském hospodářském prostoru) a největší chybu, kterou může EU teď udělat, je začít Brity trestat za to, že si dovolili se svobodně rozhodnout. Tohle bude silný signál do jiných zemí – podívejte se, jak to dopadne, když si dovolíte neposlechnout," dodal Sulík.

Témata:  Richard Sulík Brexit EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy