Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanec Sulík bude i nadále v čele nejsilnější slovenské opoziční strany

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Europoslanec Richard Sulík i nadále povede nejsilnější slovenskou opoziční stranu Svoboda a solidarita (SaS).

Na dnešním mimořádném kongresu SaS o tom rozhodli delegáti strany, Sulík ve volbě neměl protikandidáta.

Volbu předsedy strany, která byla původně plánovaná na příští rok, vyvolal sám Sulík, když v květnu ohlásil rezignaci na post šéfa SaS. Toto rozhodnutí kritizovali někteří představitelé strany, podle kterých tím Sulík zkrátil kampaň svým případným vyzývatelům.

"Vím, že mám ve straně konstruktivní kritiky. Právě proto si myslím, že je cenný moment, když se strana dokázala postavit za svého předsedu a vyslat voličům signál, že když je třeba, tak se dokáže sjednotit," řekl Sulík, který ve volbě získal hlasy 111 ze 113 přítomných delegátů. Sulík naznačil, že sám se při hlasování zdržel.

Kandidaturu na post předsedy strany původně zvažoval její místopředseda, poslanec a někdejší ministr sociálních věcí Jozef Mihál, který v dubnu kritizoval, že SaS staví svůj program zejména na ekonomických otázkách. Mihál nakonec ale oznámil, že o post šéfa strany se ucházet nebude.

Témata:  Richard Sulík Slovensko

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy