reklama

Novozélandští celníci zadrželi muže a ženu české národnosti minulý čtvrtek na letišti v Aucklandu po příletu z Bangkoku. Do thajského hlavního města přicestovali z Prahy. V tajných schránkách vytvořených ve dnech dvou zavazadel měli uschováno 20 kilogramů pervitinu. Na černém trhu by se podle policie rozprodala za 20 milionů novozélandských dolarů, což je 324 milionů korun.

"Proběhlo první stání, kde bylo potvrzeno, že skutečně budou obviněni z pašování drog, jejich držení a případné distribuce," uvedla dnes mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. "Neočekáváme, že by třicátého padl verdikt. U těchto případů většinou trvá nějakou dobu, než obžaloba zajistí důkazní materiál," popsala Lagronová.

Podle serveru listu NZ Herald za pašování drog z kategorie A, kam je zařazen i pervitin, hrozí na Novém Zélandu až doživotní vězení. "Obecně platí, že v těchto zemích jsou ty sazby vysoké, neodvážím si spekulovat, protože nemám informace o důkazním materiálu," uvedla.

Ministerstvo je v kontaktu s rodinami obou zadržených lidí. V případě potřeby je jim na místě k dispozici generální konzul.