Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny másla rostou v celé Evropě. Jak jsou na tom Němci či Poláci?

máslo
máslo
Foto: Pixabay

Berlín/Varšava - Zdražování másla se netýká jen Česka. Například v Německu je podle tamního Sdružení mléčného průmyslu nyní cena másla na nejvyšší úrovni za nejméně 50 let. V Rakousku stoupla cena másla od poloviny loňského roku až o 80 procent. V Polsku lze máslo i nadále kupovat ve slevových akcích.

Diskontní řetězec Aldi, podle něhož se cenově často orientují i další podobné řetězce v Německu, nyní levné balení másla o hmotnosti 250 gramů prodává za 1,99 eura (51,40 Kč), zatímco ještě v první polovině loňského roku stálo 75 centů (19,40 Kč).

Rostoucí cena másla ale v Německu nevyvolala tak velkou veřejnou debatu jako v ČR. Například ministr zemědělství Christian Schmidt dokonce růst cen přivítal, protože by mohl přinést více peněz zemědělcům.

Na pultech slovenských obchodů ceny másla začaly výrazněji stoupat letos v květnu a do srpna se meziročně zvýšily o 53 procent, vyplývá z nejnovější analýzy agentury Nielsen. Prodej másla na Slovensku ale podle agentury v tomto období klesl pouze o osm procent. Zdražování másla zaznamenala agentura už od května minulého roku. Tomuto vývoji předcházelo výrazné zlevnění másla ve slovenském maloobchodu na 4,30 eura (111,20 Kč) za kilogram (27,80 Kč za 250 gramů), tedy na nejnižší úroveň za poslední roky.

Letos v srpnu ale ceny vystoupaly na rekordních 8,80 eura (227,40 Kč) za kilogram (56,90 Kč za čtvrtkilogramové balení). Za poslední sledovaný rok na Slovensku výrazněji zdražilo mezi spotřebiteli právě oblíbenější čtvrtkilogramové balení než balení o hmotnosti 125 gramů.

Poláci v současnosti platí za máslo zhruba o 70 procent více než před rokem. Řetězec Lidl si účtuje za 200gramové balení 6,49 zlotých (39 Kč), Tesco 6,99 zlotých (42 Kč). Jedny z nejnižších cen nabízí diskontní síť Biedronka, kde se dá 200 gramů másla koupit za 5,99 zlotých (36 Kč). Loni touto dobou šlo přitom stejnou kostku ve většině obchodů pořídit za čtyři až pět zlotých (24 až 30 Kč). Některé polské obchody se růstu cen snaží využít k pořádání slevových akcí. Ve zmíněném Lidlu například zaplatí místo 6,49 jen 4,99 zlotého (30 Kč), pokud si koupí nejméně šest kostek.

Zatímco loni v květnu stála v Rakousku 250gramová kostka privátní značky másla v obchodech skupiny Rewe International, do které patří mimo jiné Billa či Penny, 1,29 eura (33,40 Kč), nyní ji zákazníci kupují už za 2,39 eura (61,80 Kč). Obchody značky Hofer, které patří do německé skupiny Aldi Süd, nabízejí teď máslo v bio kvalitě za 2,59 eura (67 Kč). Navzdory některým poplašným zprávám ale podle předsedy Sdružení rakouských zpracovatelů másla Johanna Költringera nedostatek másla v regálech obchodů kolem Vánoc v Rakousku nehrozí.

Témata:  máslo zdražování obchody potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy