Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové v Egyptě objevili rytiny, které mohou být až 15.000 let staré

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové v egyptské poušti objevili rytiny, které zřejmě vznikly během pozdního předdynastického období. Každý takový nález může pomoci cestovnímu ruchu, který v poslední době prochází krizí.

Na pískovcových balvanech na jihu provincie Asuán archeologové objevili rytiny hrochů, gazel, buvolů a oslů. Na některých kamenech jsou rovněž vyobrazeny dílny, kde se vyrábělo nářadí, informuje server Ahram Online.

Podobné umění vědci objevili už dříve na sever od města Kúm ambo. Stáří nejnovějšího nálezu odhadují na asi 15.000 let.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem.

MZV ČR doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém či Středozemním moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně. MZV ČR doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry.

Témata:  Egypt archeologové historie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy