Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu chtěl střelec z Las Vegas spáchat sebevraždu? Paddock měl nejspíš i komplice

Las Vegas
Las Vegas
Foto: Pixabay

Las Vegas - Zatímco pokračuje identifikace obětí po nedělní střelbě na hudebním festivalu v Las Vegas, policie se snaží najít odpověď na jednu z nejdůležitějších otázek - jaký byl motiv Stephena Paddocka, který zabil 59 lidí a přes 500 jich zranil? Šerif z Las Vegas na tiskové konferenci odkryl některé nové poznatky.

Policie má důkazy o tom, že Paddock původně neplánoval sebevraždu. Podle všeho měl v úmyslu přežít a ve svém řádění pokračovat i jinde, z toho důvodu si pronajal i další hotelový pokoj, odkud měl výborný výhled na odlišný koncert, který se v Las Vegas konal ten samý víkend. Šerif Joe Lombardo také věří, že měl komplice.

"Myslíte si, že by to zvládl sám? Přenést do pokoje všechny ty zbraně," řekl velitel novinářům v narážce na to, kolik munice objevili policisté v Paddockově hotelovém pokoji. "Domníváme se, že v průběhu akce nebo jeho přípravy mu někdo pomáhal," oznámila policie. Pokud chtěl střelec utéct po masakru z hotelu, potřeboval by další pomoc. Lombardo přitom na začátku týdně ještě tvrdil, že detektivové pracují s verzi osamělého zločince.

Vyšetřování dovedlo policisty k Paddockově přítelkyni Marilou Danley, která však tvrdí, že o střelcových úmyslech neměla potuchy. Australanka filipínského původu měla minulý týden odjet za rodinou do rodné země, podle příbuzných jí Paddock nečekaně sehnal levnou letenku a poslal ji na dovolenou. Po návratu do Spojených států plně spolupracuje na vyšetřování, potvrdila také, že jí útočník poslal na účet 100 tisíc dolarů. Údajně si myslela, že Paddock se s ní chtěl rozejít a peníze měly sloužit k tomu, aby mohla začít nový život.

Největší hádankou v celé skládačce tak zůstává motiv střelce. Ani výslech Marilou Danley nebo prohlídka domu, kde Paddock žil, nepřinesly žádné nové poznatky. Sousedé popisovali střelce jako velmi tichého a nespolečenského, který si ze všeho nejvíc vážil svého soukromí. Byl naprostým opakem své partnerky, která se často na sousedy usmívala nebo jim mávala. Někteří svědci v okolí přitom dodávají, že vztah dvojice nebyl vždy nejlepší. Paddock jí údajně na veřejnosti často nadával a urážel, v kavárnách seděla dvojice v potichu a málokdy prohodili pár slov.

Témata:  Stephen Paddock střelba na koncertě v Las Vegas USA Las Vegas

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy