Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské nálety ve východní Sýrii podle SOHR zabily 14 civilistů, včetně tří dětí

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Nejméně 14 civilistů, včetně tří dětí, přišlo o život při ruských náletech u východosyrského města Majádín, které je stále pod kontrolou Islámského státu (IS). Moskva vždy dementovala zprávy, že při ruských úderech umírají nevinní lidé.

"Snažili se přeplout řeku u vesnice jižně od Majádínu na podomácku vyrobených raftech," uvedla SOHR o zabitých civilistech v provincii Dajr az-Zaur. Bližší podrobnosti o tom, kdy se bombardování uskutečnilo, zatím nejsou jasné.

Rusko vládě syrského prezidenta Bašára Asada poskytuje od roku 2015 významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti. Rusko opakovaně tvrdí, že údery jsou vedeny proti teroristům.

SOHR v minulosti informovala i o obětech mezi civilisty při náletech mezinárodní koalice, v jejímž čele stojí USA a která podporuje arabsko-kurdské síly SDF v boji proti radikálům ze samozvaného IS.

V posledních týdnech se v centrální, severní a východní Sýrii vyostřily boje mezi syrskou armádou a povstalci. Uprchlické tábory na východě Dajr az-Zauru a v okolí Rakky tak podle Červeného kříže přijímají asi 1000 vysídlených žen, mužů a dětí denně.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy