Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdové plánují nákup ruského raketového systému S-400, Pentagon je znepokojen

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Moskva/Rijád - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl prozradit podrobnosti o prodeji ruského raketového systému pS-400 a dalších ujednáních dosažených během čtvrteční návštěvy saúdskoarabského krále Salmána v Moskvě. Pouze řekl, že spolupráce s Rijádem není namířena proti dalším zemím.

"Otázky vojensko-technické spolupráce skutečně figurovaly na pořadu včerejších rusko-saúdskoarabských rozhovorů na nejvyšší úrovni. Nemohu ale sdělit větší podrobnosti, než jaké již byly oznámeny. Samozřejmě jde o velice citlivé téma," řekl Peskov.

Spolupráce mezi Moskvou a Rijádem podle něj leží v zájmu obou zemí, stability arabského světa a Blízkého východu, není zaměřena proti třetím zemím a jakékoli výhrady či znepokojování považuje Kreml za neopodstatněné. Počínání Saúdské Arábie, spojence USA, prý znepokojilo Pentagon.

Rijád podle listu Kommersant hodlá pořídit rakety S-400 pro nejméně čtyři jednotky protivzdušné obrany, tedy stejně jako Turecko, které podle téhož deníku má za dodávku S-400 pro čtyři jednotky protivzdušné obrany zaplatit více než dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard Kč).

V Rusku pluky vyzbrojené systémy S-400 například chrání Moskvu před raketovým útokem, protirakety jsou rozmístěny i na anektovaném ukrajinském Krymu či na ruské letecké základně v Sýrii. Rusové začali vyvíjet i nástupce, systém S-500.

Témata:  rakety S-400 Rusko Saúdská Arábie USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy