Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věřící se na hranicích Polska modlí za spásu světa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Varšava/Ostrava - Stovky věřících dnes zamířily ke kostelíku svaté Anny v příhraničních Chalupkách nedaleko Bohumína na Karvinsku. Podobně jako polští věřící, kteří se scházejí v kostelích podél hranice Polska, se chtějí modlit za spásu vlasti a světa.

Věřící, které ČTK oslovila, shodně odmítli, že by akce měla jakoukoliv spojitost s bojem proti islamizaci Evropy, jak uvedla agentura AFP.

Kostel svaté Anny byl při dopolední mši zaplněn do posledního místa, mnozí lidé tak museli využít i skládací stoličky, které si s sebou řada věřících přinesla. Modlit se přišli lidé všech věkových generací, někteří s polskými vlajkami nebo s šátky s motivem akce, kterým je růženec okolo Polska.

Mnohé na místo přivážely autobusy a řada jich vážila do kostela na hranici i několik set kilometrů dlouhou cestu. Byl mezi nimi i manželský pár, který kvůli společné modlitbě ujel téměř 300 kilometrů až z města Tomaszów Mazowiecki nedalo Lodže. "Je to modlitba za mír v Polsku i na celém světě, absolutně to není proti islámu. Myslím si, že je to jenom taková propaganda, pokud tak někdo mluví, není pravda. Není pravda, že je to proti jakémukoliv náboženství," řekl ČTK jeden z manželů.

Podle něj má naopak akce mít pokojnou podobu a modlitby mají směřovat k míru v Polsku i ve světě. Stejně hovořila i paní Eva, která se domnívá, že podobné akce jsou potřeba, ale rovněž odmítla jakoukoliv spojitost s bojem proti islamizaci. "Neslyšela jsem nic o tom, že by to tak mělo být."

Témata:  lidé křesťanství Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy