Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký prokurátor žádá vězení pro obránce lidských práv

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Tresty až 15 let vězení navrhla turecká prokuratura pro 11 ochránců lidských práv zadržených a obviněných z napomáhání teroristům.

Mezi obviněnými jsou Idil Eserová a spolupracovník Taner Kiliç z vedení organizace Amnesty International v Turecku, jakož i německý a švédský občan, uvedla agentura AFP.

Kiliç byl zatčen již v červnu a obviněn z používání šifrovací aplikace ByLock, kterou Ankara označuje za komunikační nástroj strůjců zmařeného pokusu o státní převrat z loňského července. Jeho zosnování přičítá Ankara hnutí duchovního Fethullaha Gülena, což dotyčný z exilu v USA rozhodně odmítá.

Ostatní aktivisty turecké úřady zadržely během semináře o digitální bezpečnosti v hotelu na ostrově Büyükada u Istanbulu, kde dotyčný Němec a Švéd Peter Steudtner a Ali Gharavi přednášeli. Zadržení vyvolalo prudkou výměnu názorů mezi Ankarou a Berlínem, který pohrozil změnou politiky vůči Turecku.

Témata:  Turecko lidská práva

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy