Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zastánci sesazené prezidentky Rousseffové chtějí další demonstrace

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília – V Brazílií i po dočasném sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové panují nepokoje. Její příznivci teď vyzývají k dalším demonstracím.

Strana pracujících (PT), která podporuje Rousseffovou, dnes vyzvala k pokračování demonstrací proti vládě prozatímního prezidenta Michela Temera. Proti výměně v čele státu protestují desetitisíce lidí, jimž se nelíbí pravicový kurz nové vlády, kterou považují za nelegitimní.

Tamní Senát už minulý týden ve čtvrtek odhlasoval zahájení procesu odvolání (impeachmentu) prezidentky, která čelí obvinění z machinací s rozpočtem před minulými volbami. Rousseffová však odmítá, že by se dopustila zločinu a proces označuje za puč.

Předseda PT Rui Falcao na sociálních sítích napsal: „Reakce veřejnosti na převrat pokračuje a projevy protestu a odsouzení musejí trvat dál". „Pevný a důsledný odpor musí být kombinován s tlakem přesvědčit senátory, aby nepotvrdili platnost sesazení bez právního základu, což odsoudily tisíce právníků, pokrokové vlády a mezinárodní média," dodal.

Proti pravicové vládě, kterou v pátek vytvořil pětasedmdesátiletý viceprezident Temer, protestovaly v neděli zástupy lidí zejména v Sao Paulu a v Belo Horizonte. Bývalý spojenec a koaliční partner sedmašedesátileté Rousseffové se změnil v soka, který aktivně pracuje na jejím sesazení.

Svůj nesouhlas s prozatímním prezidentem i vládou daly najevo desetitisíce Brazilců. Ti v neděli ve velkých městech tloukli z oken a balkonů do hrnců, aby přehlušily rozhovor, který v té chvíli s Temerem vysílala televizní stanice TV Globo. Skandovali hesla jako„Táhni Temere" nebo „Pučista Temer".

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

20. května 2024 20:47

Ukrajinská armáda zadržuje útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy