Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o migraci je dobrý základ pro koaliční jednání, je přesvědčena Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Ve středu 18. října začnou vyjednávání o nové německé vládě mezi CDU/CSU na jedné straně a svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými na straně druhé. Kompromis v otázce migrace je podle kancléřky Angely Merkelové velmi dobrým základem.

Šéfka německé vlády a předsedkyně CDU to dnes řekla v Berlíně na společné tiskové konferenci s bavorským premiérem a šéfem sesterské formace CSU Horstem Seehoferem. "Mám radost z nalezeného kompromisu," uvedla dnes Merkelová. "I my jsme spokojení," konstatoval Seehofer.

Dohoda obou stran, které měly v otázce migrace dlouhodobý spor, počítá v zásadě se stanovením horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200.000 ročně, i když pojem "horní hranice" přímo nepoužívá. "Chceme dosáhnout toho, aby celkové číslo přijetí z humanitárních důvodů (uprchlíci a žadatelé o azyl...minus počet deportací a dobrovolných odchodů budoucích uprchlíků) nepřesáhlo 200.000 lidí ročně," stojí v dohodě.

"Můžeme říci, že jsme našli klasický kompromis, obě strany si vyšly vstříc," poznamenala dnes Merkelová. CSU, která se opakovaně nechala slyšet, že bez horní hranice pro příjem uprchlíků nevstoupí do vlády, tak prosadila limit ve výši 200.000, CDU zase formulaci, že Německo na svých hranicích nebude odmítat žadatele o azyl. Šéfka spolkové vlády i dnes zdůraznila, že lidé musí mít možnost požádat o azyl.

Merkelová, podle níž je legitimní ptát se, proč nebyly sesterské strany schopné dosáhnout kompromisu dříve, je přesvědčena o tom, že dohoda bude dobrým základem pro předběžná koaliční jednání.

Témata:  Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová Horst Seehofer uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy