Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský prezident Duterte se potýká s propadem popularity, válku proti drogám ukončit nehodlá

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Zatímco v červnovém průzkumu veřejného mínění bylo s prezidentem Rodrigem Dutertem spokojeno 66 procent Filipínců, koncem září již jen 48 procent. Hlava státu je kritizována především za krvavou protidrogovou válku v zemi a za korupci.

Stoupencům Duterteho se líbí jeho rozhodnost a nesmlouvavý postoj ke zločinu a vnímají ho jako obhájce obyčejných lidí.

Pokles spokojenosti voličů s jeho působením v úřadu o 18 procent ale motivoval Duterteho kritiky, aby znovu vyzvali k ukončení brutální protidrogové války. Opozice rovněž obviňuje prezidenta z korupce a upozorňuje přitom na množství peněz, které on a jeho příbuzní nahromadili na svých účtech. Duterte obvinění z korupce popírá, vyšetřování ale odmítá.

Boj proti drogám byl klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Po loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami. Prezidentská kancelář v reakci na výsledky průzkumu uvedla, že tažení proti zločinnosti a narkomanům nezmírní.

Počet lidí, kteří zahynuli během protidrogové války na Filipínách, je těžké určit, žádná nezávislá statistika totiž není dostupná. Policie uvádí, že při protidrogových operacích bylo od loňského léta zabito přes 3400 lidí. Více než 1800 dalších lidí prý usmrtili neidentifikovaní zabijáci při incidentech souvisejících s obchodováním s drogami. Na 5700 dalších násilných smrtí je podle policie předmětem vyšetřování. Policie oznámila, že od loňského července bylo při 71.393 protidrogových zátazích rovněž 100.000 lidí zatčeno.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy