Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Nigérii začal obří proces s údajnými bojovníky skupiny Boko Haram

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Více než 6600 osob obviněných z podílu na krvavém povstání teroristické skupiny Boko Haram stanulo před soudem. V Nigérii začala první část obřího procesu, informuje BBC.

V příštích týdnech stane před soudem v rámci masového tajného procesu 1670 obžalovaných, zbylých 5000 údajných islamistů přijde na řadu později. Jde zřejmě o největší proces s teroristy v historii Nigérie.

Soud podle zpráv probíhá za zavřenými dveřmi na vojenské základně v oblasti Kainji. Civilní soud dnes podle vládních zdrojů BBC začal řešit první z celkem 1670 případů, které se budou projednávat v nejbližších týdnech. Lidskoprávní aktivisté v souvislosti vyjadřují obavy ohledně nedostatečné transparentnosti soudního jednání.

Povstání Boko Haram trvající osm let připravilo v oblasti Čadského jezera o život na 20.000 lidí a dalších 2,6 milionu o domov, za účast v něm však bylo dosud odsouzeno pouze devět osob. Nigerijský ministr spravedlnosti Abubakar Malami BBC řekl, že proces se zřejmě potáhne měsíce nebo i roky v důsledku obrovského počtu individuálně souzených osob.

Boko Haram usiluje v oblasti na severovýchodě Nigérie, ale také v sousedním Čadu, Kamerunu a Nigeru, o vytvoření státu pod vládou islámského práva šaría od roku 2009.

Témata:  Boko Haram Nigérie soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy