Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimům na Západě hrozí nebezpečí? Útoků na mešity přibývá, politici bijí na poplach

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Britští muslimové se musejí potýkat se stále větším množstvím útoků na jejich osobu nebo na mešity, které pravidelně navštěvují. Podle poslední statistiky se počet zločinů z nenávisti v letošním roce více než zdvojnásobil. Největší hnací silou antimuslimské nenávisti jsou teroristické útoky.

Zločiny z nenávisti zaměřené na mešity ve Velké Británii se mezi lety 2016 a 2017 více než zdvojnásobily, ukázaly nové statistiky. Policisté zaznamenali v období od března do července letošního roku 110 zločinů z nenávisti namířených proti muslimským svatostánkům, což znamená velký nárůst v porovnání se stejným obdobím v roce 2016, kdy jich bylo zaznamenáno 47.

Agentura Press Association uvádí, že většinou jde o rasistické urážky, akty vandalismu v mešitách a vyhrožování bombou, tedy činy, které jsou klasifikovány jako zločiny z nenávisti.

„Rozbitá okna v mešitách, poškozování vozidel zaparkovaných venku a graffiti. To vše bylo zaznamenáno spolu s fyzickými útoky na muslimy na cestě do budov nebo ven z nich. Kromě toho šlo i o dva případy žhářství a dvě stížnosti na slaninu pověšenou na dveřích mešity,“ vyjmenovává The Independent.

Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová označila tato čísla za „hluboce znepokojující". „Útoky na všechny náboženské skupiny nebo menšiny jsou ohavné," řekla a dodala: „Tyto protimuslimské útoky musejí všichni slušní lidé odsoudit.“

Fiyaz Mughal, ředitel společnosti Faith Matters, která přispívá ke zvýšení soudržnosti tamní komunity, řekl The Independent, že je důležité přiznat, že hnacím faktorem útoků mešit byl terorismus. Dodal, že společnosti provozující sociální média musí přijmout zodpovědnost za to, že nenávistné útoky se šíří také v online prostředí.

„Pozorujeme nárůst antimuslimského extrémismu a krajně pravicové online aktivity,“ varoval a dodal, že sociální sítě na ně často reagují velmi pomalu a zkostnatěle, takže na útocích také nesou svůj díl odpovědnosti. Na druhé straně si ale podle něj někteří členové muslimské komunity odmítají přiznat, že islámský terorismus je největším faktorem, který motivuje kriminalitu z nenávisti.

„Musíme být upřímní. Nechtějí si přiznat, že terorismus je největším hnacím motorem a namísto toho obviňují média,“ varuje Mughal. „Musíme omezit teroristické útoky, abychom omezili problémy v naší komunitě."

Témata:  muslimové Islám Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.