Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké bombardéry přeletěly nad Korejským poloostrovem, doprovázely je jihokorejské stíhačky

Bombardér B-1B
Bombardér B-1B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Soul - V úterý večer nad Korejským poloostrovem opět přeletěly americké bombardéry B-1B. Vyrazily ze základny USA na tichomořském ostrově Guam a doprovázely je dvě jihokorejské stíhačky F-15K.

Po vstupu do jihokorejského vzdušného prostoru zkušebně odpálily střely vzduch-země, jejichž cíl byl v pobřežních vodách východně od Jižní Koreje.

Podle agentury Reuters o tom informoval Pentagon s tím, že šlo o vůbec první noční přelet v doprovodu jihokorejských stíhaček.

KLDR si koncem září vyhradila právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor, neboť prý prezident Donald Trump řadou ostrých prohlášení vyhlásil zemi válku. Podle vojenských expertů však severokorejská armáda nemá odpovídající výbavu na naplnění svých hrozeb.

Trump se v úterý sešel s ministrem obrany Jamesem Mattisem a šéfem armádních štábů Josephem Dunfordem, kteří mu prezentovali aktuální vývoj sporů mezi USA a KLDR, které se vyostřily po sérii severokorejských raketových a jaderných testů.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea U.S. ARMY bombardér B-1B

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy