Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naléhavá výzva: Armáda musí být připravená na válku se Severní Koreou, volá šéf Pentagonu

U.S.Army
U.S.Army
Foto: Latvijas Armija

Washington – Ministr obrany USA Jim Mattis řekl prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho vrcholným generálům na schůzi v Bílém domě, že chce v případě KLDR „mnohem podniknout rychleji" vojenské možnosti. Jeho slova cituje server Politico.

Mattis v pondělí vyzval vojenské představitele, aby byli „připraveni" na vojenskou možnost vypořádání se se Severní Koreou v případě, že by diplomacie selhala. Navazuje tak na nedávné slova Trumpa, který prohlásil, že při jednání s Pchjongjangem „bude fungovat jen jedna věc". Zjevně tak narážel na možné použití síly k vyřešení sporu kolem jaderných a raketových testů KLDR.

„Právě teď je cesta hledána diplomaticky, máme tu ekonomické sankce, které se snaží dostat Severní Koreu pryč z této cesty," řekl Mattis po projevu na každoročním sjezdu Asociace armády Spojených států ve Washingtonu. „Co nás čeká v budoucnosti? Ani vy, ani já to nemůžeme říci, takže je tu jedna věc, kterou může americká armáda udělat. Musíme být připraveni a zajistit, že budeme mít vojenské možnosti, které by náš prezident mohl v případě potřeby využít.“

Před Mattisovým pondělím vystoupením Trump  tweetoval: „Naše země se se 25 let neúspěšně potýkala se Severní Koreou, které dala miliardy dolarů a nedostala nic. Politika nefungovala!"

Nicméně Mattis, který hovořil k publiku tvořenému vojáky všech hodností a vedoucích pracovníků obranného průmyslu, zdůraznil pokračující diplomatické snahy mezinárodního společenství s cílem odvrátit krizi a ukončit raketový a jaderný program Severní Koreje.

„Kolikrát jste viděli jednomyslné hlasování Rady bezpečnosti OSN? Nyní se to stalo dvakrát, pokud jde o sankce na Severní Koreu," připomněl. „Mezinárodní společenství promluvilo, ale také to znamená, že americká armáda musí být připravena."

Témata:  U.S. ARMY Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy