Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánskou krizi provázela dezinformační válka, na sociálních sítích se objevily falešné zprávy

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Agentura AFP informuje, že krizi kolem katalánského referenda o nezávislosti provázela dezinformační válka. Některé zprávy byly mnohokrát sdíleny na twitteru, facebooku nebo whatsappu, přestože se ve skutečnosti nestaly. Obrázky a svědectví zraněných, pravdivých nebo falešných, přitom obletěly svět.

Podle AFO se zvýraznila hluboká propast mezi katalánskými a španělskými médii. Šířily se informace o ženě, které zlomil prsty policista, snažící se zabránit hlasování, o mrtvém policistovi během služby v Katalánsku, o premiérovi katalánské regionální vlády Carlesovi Puigdemontovi zpívajícím: „Ať žije Španělsko", o Puigdemontově telefonátu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem mají jedno společné – nestaly se.

Španělka se „zlomenými prsty" přiznala v katalánské televizi TV3, že lékaři jí nakonec diagnostikovali jen zánět. „Nikdy jsme ve Španělsku tohle neviděli, až teď," řekla k šíření dezinformací agentuře AFP novinářka Clara Jiménezová. Naplno to vypuklo v den referenda z 1. října.

Analýza soukromé televizní stanice La Sexta ukázala, že mnoho snímků zraněných bylo pořízeno při jiných demonstracích v minulosti, mimo jiné během hornické stávky v Asturii v roce 2015. „Lidé vidí to, co chtějí vidět, a věří tomu. Nepochybují o tom," řekla Jiménezová, podle níž jsou srdcervoucí scény živnou půdou pro dezinformace.

Také informace o množství zraněných jsou značně sporné. Katalánská vláda hovořila o téměř 900 lidí, kteří se kvůli policejnímu násilí museli podrobit „lékařské péči". Údaj se změnil na 900 zraněných podle separatistů. Španělská ústřední vláda dva dny po incidentech hovořila o dvou stále hospitalizovaných osobách.

Agentura AFP se v den událostí pokoušela zkontrolovat stav zraněných: v lehkém, vážném či kritickém stavu. Regionální zdravotnické služby potvrdily pouze 92 zraněných, z toho dva ve vážném stavu, aniž poskytly podrobnosti.

Jinak přitom o události informovala média v Madridu a v Barceloně. „Španělská a katalánská televize vzbuzují dojem, že jsou ve dvou různých světech," řekl Carlos Arcila, profesor audiovizuální komunikace na univerzitě v Salamance.

V den referenda televize TV3, finančně závislá na katalánské vládě, během večerního zvláštního vysílání zveřejnila prohlášení španělské vlády, která chválila „profesionalitu" španělské policie a doprovodila ji záběry brutálních zásahů proti bezbranným civilistům. Španělská televize TVE naopak se záběry policejního násilí otálela nejméně půl dne.

Témata:  Španělsko Katalánsko média

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy