Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf barmské armády jednal s americkým velvyslancem. Rohingové nejsou původními obyvateli Barmy, tvrdí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CNN

Rangún - Vrchní velitel barmské armády generál Min Aun Hlain na schůzce s americkým velvyslancem prohlásil, že Rohingové nejsou původní obyvatelé Barmy. Generál Min Aun Hlain je nejmocnější osobou převážně buddhistické Barmy a jeho zjevně nekompromisní postoj odráží, jak málo si armáda z mezinárodní kritiky dělá, napsala agentura Reuters.

Diplomat s šéfem armády probíral operaci barmské armády na severu Barmy, v jejímž důsledku ze země uteklo přes půl milionu Rohingů. Generál obvinění spojená s barmskou armádou přešel a uvedl, že média počet rohingských uprchlíků nadsazují, napsala agentura Reuters. Vysoký počet uprchlíků generál označil za „propagandu vedenou pomocí médií".

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva ve středu informoval, že kvůli operacím barmské armády v Arakanském státě na severu Barmy uteklo v minulých týdnech do Bangladéše přes půl milionu muslimských Rohingů. Armáda vypaluje vesnice a likviduje sklizeň, aby zamezila návratu uprchlíků.

Barmánci tažení barmské armády Arakanském státě veskrze schvalují, vlna buddhistického nacionalismu smetla u většiny domácího obyvatelstva jakýkoli soucit soucit s rohingskou menšinou. Generál Min Aun Hlain Rohingy označuje za „Bengálce", což muslimská menšina považuje za urážlivé, a za původce problému označuje britské kolonisty. „Bengálce do země nepřijala Barma, ale kolonisté. Nejsou to původní obyvatelé," řekl generál americkému velvyslanci.

Barmské úřady Rohingy považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn operace vlády označil za " učebnicový příklad etnické čistky". Evropská unie a Spojené státy zvažují sankce proti špičkám barmské armády. V pátek má Barmu navštívit vrchní diplomat OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman.

Témata:  Barma Bangladéš USA Rohingové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy