reklama

Obvinění vznesla francouzská nezisková organizace La Cimade, která pomáhá cizincům při obraně jejich práv. Ta tvrdí, že má „mnohá svědectví" přistěhovalců, podle kterých si lékaři neoprávněně účtovali poplatky za poskytnutí lékařských potvrzení.

Vyšetřování zatím probíhá u jednoho lékaře, který byl v úterý suspendován z pařížské nemocnice Pitié-Salpêtrière v 13. pařížském obvodu kvůli tomu, že opakovaně po uprchlících požadoval peníze.

Podle La Cimade to však není ojedinělý případ. „Tento případ je špička ledovce," říká Laura Petersellová, která pracuje ve zdravotnickém oddělní La Cimade. „Máme potvrzeno, že řada lékařů vymáhá peníze od migrantů. Požadují zaplacení několika set eur výměnou za lékařské osvědčení, která jsou nutná pro získání povolení k pobytu."

Konzultace je obvykle hrazena ze zdravotního pojištění, migranti dostávají lékařskou pomoc od státu nebo mají univerzální zdravotní pojištění (CMU). Petersellová řekla, že La Cimade má „četná svědectví" přistěhovalců, kterým byly účtovány poplatky za vydaná lékařská osvědčení. Organizace už podle ní nahlásila případy tamnímu ministerstvi zdravotnictví.

Předseda Etického výboru francouzského lékařské aSoCIaCe, Dr. Jean-Marie Faroudja potvrdil, že „neexistují žádné poplatky, které mají být účtovány ohroženým pacientům spadajícím pod CMU," a že „tyto nedostatky jsou důvodem k zahájení disciplinárního řízení." Dodal, že jde o nepřijatelné praktiky.