Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinský diplomat v USA podstoupil transplantaci plic

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Ramalláh - Dlouholetý palestinský vyjednávač s Izraelem Saíb Irikát (62) se ve čtvrtek podrobil transplantaci plic. Zákrok byl proveden v nemocnici ve Falls Church v americkém státě Virginia. Diplomat trpí plicní fibrózou, při níž organismus není dostatečně okysličován.

Irikát o svém zdravotním stavu informoval v září v televizi. "Můj stav se před pěti měsíci zhoršil, musím být napojen na kyslík, chodím s obtížemi, čekám na transplantaci plic. Chci říci všem, aby byli hrdí. Já jsem hrdý na každý rok, který jsem strávil jako voják pro Palestinu. Její nezávislost se blíží, přichází palestinský stát, který bude v hranicích z roku 1967 a jehož hlavním městem bude východní Jeruzalém," řekl tehdy Irikát.

Jeho tehdejší vystoupení bývá označováno za rozloučení s palestinskou veřejností. Irikáta do USA dopravilo soukromé letadlo předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Doprovázela ho manželka a jejich nejstarší syn. Do té doby se diplomat léčil v Izraeli.

Izraelská média v srpnu uvedla, že je Irikát na seznamu čekatelů na transplantaci v Izraeli a v USA. Později server Ynet uvedl, že na izraelském seznamu mohou být jedině izraelští občané. Pouze v případě, že se dárcovský orgán pro žádného izraelského čekatele nehodí, může být použit pro někoho, kdo není občanem, pokud s tím rodina dárce souhlasí.

Témata:  transplantace Palestina Izrael lékaři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy